In 2016 heeft ons land het VN-verdrag Handicap geratificeerd. Maar dat betekent allerminst dat heel Nederland sindsdien 100% toegankelijk en inclusief is. In veel gemeenten wordt daar wel hard aan gewerkt, onder andere door het opstellen en uitvoeren van een Lokale Inclusie Agenda (LIA). Zet is daar in diverse (koploper)gemeenten bij betrokken. Dat is altijd een kwestie van aansluiten bij de lokale situatie en ambities. Wat altijd en overal cruciaal is: vanaf het begin samen optrekken met ervaringsdeskundigen, zoals ook de gemeente Heerlen heel goed begreep.
Heerlen gebruikte onze expertise en ervaringen vooral om het proces te begeleiden. De Cliëntenraad Gehandicapten Heerlen was daarin steeds een gelijkwaardige partner van de gemeente. Samen bepaalden ze de lokale speerpunten en schreven ze het plan. We begonnen met een inventarisatie onder verschillende afdelingen van de gemeente om het draagvlak en de motivatie te peilen en zicht te krijgen op wat er al is en wordt gedaan. De resultaten bespraken we met de werkgroep om samen de lokale aandachtspunten en vervolgstappen te bepalen. Omdat wij weten dat beleving leidt tot meer begrip en bewustwording, adviseerden we de cliëntenraad voor de andere betrokkenen een soort van customer journey te organiseren door de stad. In een slotbijeenkomst hebben we de deelnemers in een carroussel langs de Heerlense thema’s geleid, om knelpunten en mogelijke oplossingen op te halen. Op basis van onze analyse hebben we dit samen vertaald in bouwstenen voor de LIA.
“Zet heeft ons de kaders aangereikt voor het opstellen van de lokale inclusie agenda. Wies en Jim, de betrokken adviseurs, denken steeds mee vanuit de lokale situatie en brengen de informatie helder en laagdrempelig over op ervaringsdeskundigen, ambtenaren en externe partners. Ze betrekken mensen actief en in het proces en helpen je onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken te bekijken.”
Raoul Kleijntjens (gemeente Heerlen)
Projectondersteuner lokale inclusie - Iedereen voor Elkaar!